Jaarlijkse voettocht op 30 december naar monument Luzenkamp niet door.

“Comité Voettocht 30 December” organiseert jaarlijks op 30 december een voettocht naar het monument op de Luzenkamp bij de Nederlands-Duitse grensovergang Maalbroek/Elmpt ter nagedachtenis aan de dertien Roermondenaren en een Poolse dwangarbeider die in de nacht van 26 op 27 december 1944 door de Duitse bezettingsmacht aldaar gefusilleerd werden en de bijna drieduizend Roermondse jongens en mannen die op 30 december 1944 gedeporteerd werden naar Duitsland en diegenen die de deportatie niet hebben overleefd.

In verband met de beperkingen ten gevolge van de Corona pandemie hebben wij als Comité helaas moeten besluiten dat deze voettocht dit jaar geen doorgang kan vinden.

Om niet te vergeten zullen wij deze gruwelijkheden wel in aangepaste vorm herdenken. De burgemeester van de gemeente Niederkrüchten, de heer Wassong, de burgemeester van de gemeente Roermond, mevrouw Donders-De Leest en de voorzitter van het “Comité Voettocht 30 December”, mevrouw Sarton zullen, rekening houdend met de dan geldende Coronaregels, een bloemenkrans leggen bij het monument op de Luzenkamp. Het Comité zal zorgen dat voor de kranslegging 14 kaarsjes zullen branden ter nagedachtenis aan de gefusilleerde jongens en mannen. Tevens zal een krans worden gelegd bij het monument “Vergeten Kinderen van Spik en Maalbroek 1945”.

Wij spreken de hoop uit dat de herdenking op 30 december 2022 weer op de oude vertrouwde manier plaats kan vinden.

Foto’s: Joris van den Bergh

Dit bericht delen:
Scroll naar boven