IKL Oproep locaties werkdag voor het vliegend hert

 

Het seizoen waarin het vliegend hert voor ons zichtbaar is, is in volle gang en bij IKL zijn al tientallen waarnemingen binnengekomen van vliegende herten. IKL gebruikt die onder meer om met gemeenten, particulieren en vrijwilligers in gesprek te gaan over het uitvoeren van maatregelen voor de soort. We zijn op zoek naar goede locaties waar we een broedstoof kunnen aanleggen zodat de soort zich kan voortplanten.

Het vliegend hert is zeer immobiel. Een vrouwtje (en die legt de eitjes) verplaatst zich hooguit een paar honderd meter voor ze haar eitjes legt. Daar komen dan op zijn vroegst vier jaar later volwassen exemplaren van boven de grond die zich dan hooguit weer een paar honderd meter kunnen verplaatsen. Hierdoor duurt het 20 jaar voordat ze een kilometer verder zijn in ook nog gunstige omstandigheden. Een broedstoof of een andere maatregel moet dus op een plek worden aangelegd waar de soort al zeer dicht in de buurt aanwezig is.

We leggen een aantal broedstoven per jaar aan voor de soort zodat het zich kan voortplanten en de larven op kunnen groeien. Het gaat namelijk niet zo goed met de soort en zo kunnen we het een beetje helpen.

Mocht je een goede locatie weten waar een broedstoof kan worden aangelegd en dan dus zeer dichtbij huidige vindplaatsen, dan bespreken we dat graag met je. We voeren deze maatregelen graag samen met jou en andere vrijwilligers uit. Andere maatregelen waar we mee aan de slag zouden kunnen, zijn bijvoorbeeld herstel, verbinden en uitbreiden van holle wegen, graften, grubben en houtwallen.

Mocht je een goed idee hebben, mail dit dan naar Piet Oudejans (p.oudejans@ikl-limburg.nl).

Vliegend hert waarnemingen Zuid-Limburg 2017-2019
Vliegend hert waarnemingen Noord-Limburg 2017-2019
Dit bericht delen:
Scroll naar boven