Hulp gezocht voor onderzoek waterkwaliteit in sloten en plassen

Foto: Natuur & Milieu

De landelijke organisatie Natuur & Milieu is op zoek naar burgers die kunnen meehelpen bij het onderzoek naar de waterkwaliteit in sloten, beken en plassen. Voor de grote rivieren zoals de Maas is dat niet nodig. Die worden al in de gaten gehouden met het oog op de Europese richtlijnen voor de kwaliteit van rivierwater.

Zo’n 80 procent van de vennen, sloten, grachten en plassen is troebel of heeft een drijflaag van kroos. Dat betekent dat de waterkwaliteit slecht tot matig is. Onderwaterplanten, waterdieren, insectenlarven en vissen hebben juist behoefte aan helder water. Ook de begroeiing van de oevers heeft baat bij gezond water.

Met het nationale wateronderzoek ‘Vang de watermonsters’ hoopt Natuur & Milieu een beter beeld te krijgen van de zogeheten kleine wateren. Die zijn een belangrijk leefgebied voor vogels, insecten, vissen en waterplanten. Na een korte gratis training kunnen burgers meehelpen. De vrijwilligers nemen watermonsters, en geven rapportcijfers voor de helderheid, plantengroei en waterdieren. De verzamelde gegevens worden door het Nederlands Instituut voor Ecologie NIOO-KNAW in het najaar opgenomen in een onderzoeksrapport.

Geïnteresseerde burgers kunnen zich aanmelden bij Natuur en Milieu.

De gratis trainingen worden gegeven tussen 22 mei en 4 juni 2023 (live of online) door ecologen van het NIOO-KNAW.

Dit bericht delen:
Scroll naar boven