De prijzen worden jaarlijks uitgereikt als opmaat tot de Week van het Spannende Boek van 7 tot en met 13 juni.
Twee nominaties
Luijten was twee keer genomineerd: hij drong eerder zowel door tot de shortlist voor de Zilveren als de Gouden Strop. Maar hij greep naast die laatste prijs, waarvoor hij was genomineerd met zijn boek Undercover – Alles of niks. Dat is gebaseerd op de populaire Netflix-serie Undercover, met Frank Lammers in de hoofdrol.
De Gouden Strop, de prijs voor het spannendste Nederlandstalige boek, ging uiteindelijk naar Bernice Berkleef met Bloedsteen. Toni Coppers won met het boek Val de Hebban Thrillerprijs, de lezersjuryprijs van lezerscommunity en boekensite Hebban. Floris Kleijne won met Klaverblad de Schaduwprijs, de aanmoedigingsprijs voor het beste thrillerdebuut.
Schrijverscarrière
Hugo Luijten is van origine historicus. In 2016 zei hij het onderwijs vaarwel en hing hij zijn metier aan de wilgen om fulltime schrijver te worden. Undercover – Alles of niks verscheen in september vorig jaar. Een opvolger van dat boek is in de maak en moet in september dit jaar uitkomen. Dat boek wordt ook weer een zogenoemde standalone. Dat houdt in dat het verhaal op zichzelf staat.Foto’s: Hugo Luijten – Tekst: 1Limburg