Hoog risico vogelgriep rondom Maasplassen

Bij pluimveebedrijven ter hoogte van de Maasplassen bij Roermond bestaat een hoog risicio op vogelgriepbesmetting. Dat blijkt uit een data-analyse van het universitair onderzoeksinstituut Wageningen Bioveterinary Research (WBVR).

(Foto: indymedia.be)

Vogels in de stroomgebieden van alle grote rivieren in het midden van het land en LImburg lopen kans op besmetting. Op hoger gelegen delen van de oostelijke helft van het land is het risico laag.

Hoe meer water en agrarische graslanden in de directe omgeving van pluimveebedrijven, hoe groter de kans op een besmetting met HPAI, het sterk ziekmakende vogelgriepvirus. „Dit risico neemt tevens toe als de totale oppervlakte aan water en grasland in de directe omgeving van het pluimveebedrijf toeneemt”, vertelt epidemioloog José Gonzales van het onderzoeksinstituut. De aanwezigheid van wilde eenden, bergeenden, slobeenden, brandganzen en knobbelzwanen lijkt eveneens bij te dragen aan het risico op HPAI-besmettingen bij pluimveebedrijven.

Sinds 2014 wordt het vogelgriepvirus door trekvogels in het najaar naar Nederland gebracht. Ze raken in Siberië besmet door vogels uit Zuidoost-Azië, en raken in Nederland in contact met wilde watervogels. Hun uitwerpselen brengen het virus over naar het erf en de omgeving van pluimveehouderijen.

(Bron: Pluimveeweb.nl)

Dit bericht delen:
Scroll naar boven