Denk en praat mee over aanpassingen in het centrum van Heythuysen

Nieuwsgierig naar de voorgestelde aanpassingen in het centrum van Heythuysen? Praat u graag mee over het centrum tijdens onze themasessies? Kijk op de gemeentelijke website www.leudal.nl/centrum-heythuysen naar een filmpje over de aanpassingen en meld u aan voor één van de themasessies.

Het centrum van de grootste kern van onze gemeente, Heythuysen, kent ten opzichte van vele andere voorbeelden in de provincie weinig winkelleegstand, een gevarieerd winkelaanbod en parkeergelegenheid in overvloed. Binnen loopafstand hebben we ruim 700 parkeerplaatsen rondom de Dorpstraat, Stationsstraat en Kloosterstraat. Iets waar we absoluut trots op mogen zijn!

Werken aan een duurzaam en toekomstbestendig centrum

Daar waar verschillende facetten samenkomen, kan het gaan wringen. Een succesvol centrum kent diverse uitdagingen. Zo kreeg de gemeente de afgelopen jaren veel meldingen binnen over foutparkeerders op de loopstroken, gevaarlijke situaties bij het laden en lossen, onduidelijke voorrangssituaties in het centrum van Heythuysen. Daarom heeft de gemeente in 2019 een verkeersveiligheidsanalyse laten uitvoeren in het centrum van Heythuysen. Op basis van deze analyse zijn er enkele voorstellen gedaan om de veiligheid in het centrum te verbeteren. Een veilig centrum is één van de onderdelen van een duurzaam en toekomstbestendig centrum.

Korte-termijn maatregelen

Als vervolg op het onderzoek naar de verkeersveiligheid in het centrum van Heythuysen ligt er nu een schetsontwerp voor de straten Dorpstraat, Stationsstraat en een gedeelte van de Kloosterstraat. Een en ander past binnen de knelpuntgerichte aanpak van het centrum waar eerder voor gekozen is. Indien na realisatie van de korte-termijn-maatregelen en de bijpassende handhavingsmaatregelen een aanhoudend gevoel van verkeersonveiligheid blijft bestaan, worden ingrijpendere maatregelen onderzocht. Wat op dit moment daarom géén onderdeel van de plannen uitmaakt is het afsluiten van de winkelstraat, het instellen van eenrichtingsverkeer of het aanbrengen van een knip. Verkeerskundig is er op dit moment geen reden om deze maatregelen te nemen én bovendien zouden deze maatregelen veel gevolgen hebben voor de omliggende straten en woongebieden.

Samen met inwoners en ondernemers

Het schetsontwerp is nog geen definitief plan. Voordat we met alle betrokkenen in gesprek gaan hebben we de eerste opzet van het schetsontwerp met de belangengroepen in het centrum afgestemd. Het voorliggende schetsontwerp is nu gereed om met alle inwoners en ondernemers te bespreken. Zo werken we samen met onze inwoners en ondernemers aan de aanpassing van het centrum van Heythuysen.

Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente Leudal  www.leudal.nl

Foto: website gemeente Heythuysen

Dit bericht delen:
Scroll naar boven