Heiligverklaring Titus Brandsma ook in Limburg herdacht

Komende zondag 15 mei zal paus Franciscus de Nederlandse karmeliet Titus Brandsma heilig verklaren. Die viering op het Sint-Pieterplein in Rome is live op televisie te volgen bij KRO-NCRV. Zondagmiddag zijn er twee bijeenkomsten in Limburg op plaatsen waar Titus Brandsma regelmatig kwam: in Merkelbeek en in Weert.

Foto: website Bisdom Roermond 13-05-2022

Precies 15 jaar nadat Karel Houben uit Munstergeleen heilig werd verklaard zal er zondag weer een portret van een Nederlander tegen de gevel van de Sint-Pieter hangen. De in Friesland geboren pater Titus Brandsma wordt dan tot de eer der altaren verheven, zoals dat officieel heet. Brandsma (1881-1942) werd onder meer bekend als hoogleraar filosofie en mystiek aan de pas opgerichte katholieke universiteit in Nijmegen en als journalist. In de Tweede Wereldoorlog werd hij door de Nazi’s vermoord vanwege zijn rol in het verzet.

Voor de oorlog verbleef Titus Brandsma ook regelmatig in Limburg. Zo kwam hij veel in het karmelietenklooster in Oud-Merkelbeek, op de plek aar zich nu het Clemensdomein bevindt. Zondagmiddag is er om 14.00 uur in het Clemenskerkje een lezing over Titus Brandsma en zijn betrokkenheid bij het klooster in Merkelbeek.

Op hetzelfde tijdstip wordt er in de Moesellkapel in Weert een gebedsdienst gehouden. De kapel is nauw verbonden met de familie Driessen uit Weert met wie Titus Brandsma zeer goede contacten onderhield. Vier van de tien kinderen van het gezin werden lid van de karmelietenorde. Een van hen – Hubert Driessen (1871-1946) – was de leermeester en begeleider van Titus Brandsma, tijdens zijn studie in Nederland, maar ook later toen hij in Rome verbleef. Brandsma was regelmatig te gast bij de familie Driessen in Weert.

Tijdens de gebedsdienst wordt zondagmiddag in de Moeselkapel op voorspraak van de nieuwe heilige gebeden om vrede in Oekraïne. Ook wordt het levensverhaal van Titus Brandsma verteld en wordt in de kapel een portret van hem onthuld. Vrijdag vertrekt er al een grote groep belangstellenden met het Huis voor de Pelgrim uit Maastricht naar Rome om de plechtigheid zelf bij te wonen.

De viering in Rome waarin Titus Brandsma en negen anderen heilig worden verklaard, is zondagmorgen vanaf 9.30 uur live te volgen bij de KRO-NCRV op NPO2.

Dit bericht delen:
Scroll naar top