Gratis bomen voor inwoners gemeente Leudal

Op zaterdag 18 november aanstaande deelt de gemeente Leudal weer bomen uit. De gemeente Leudal gaat de komende jaren 37.000 extra bomen aanplanten. Voor elke inwoner een extra boom. Een onderdeel van dit plan is het aanplanten van bomen die van nature in het landschap van de gemeente Leudal voorkomen, de streekeigen en inheemse bomen. Deze zijn belangrijk voor de biodiversiteit en maken ook deel uit van kleine landschapselementen. Een groot aantal verschillende soorten vogels en insecten hebben deze streekeigen en inheemse bomen nodig voor voedsel, beschutting en nestgelegenheid. Veel karakteristieke kleine landschapselementen, zoals bosjes, knotwilgen en houtsingels, zijn echter de afgelopen decennia verdwenen.

“Een belangrijke doelstelling van de gemeente Leudal is het vergroenen en verduurzamen van de gemeente. Daar gaan we als gemeente een bijdrage aan leveren en nodigen de inwoners graag uit om dit ook te doen. Vorig jaar zijn al 1.250 fruitbomen uitgedeeld, wat een groot succes bleek. Daarom gaan we nogmaals een aantal bomen beschikbaar stellen voor de inwoners”. Het planten van een inheemse en streekeigen boom in de eigen tuin is een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit en zorgt tijdens een warme zomer ook voor de nodige verkoeling volgens wethouder Martens.

Om de biodiversiteit te vergroten stelt de gemeente Leudal gratis een bomenpakket van 3 soorten inheemse en streekeigen bomen beschikbaar. Het bomenpakket bestaat uit een winterlinde, een zoete kers en een schietwilg. Er worden in totaal 250 stuks boompakketten beschikbaar gesteld, reserveren is helaas niet mogelijk, ‘op = op’. Om 09:00 uur wordt gestart met het uitdelen van de bomenpakketten.

Dit bericht delen:
Scroll naar boven