Global Goals gemeente Maasgouw

Vanaf 12 september is de gemeente Maasgouw officieel Global Goals Gemeente. Dat wil zeggen dat de gemeente zich heeft aangesloten bij een brede beweging van overheden, instellingen en bedrijven die zich richten op de wereldwijde doelen voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties: de Global Goals (die ook wel de SDG’s worden genoemd).

Bezoek SDG VIP bus

In het kader van het toetreden tot het Global Goals netwerk heeft de gemeente in samenwerking met SDG Nederland op zaterdag 12 september een startactiviteit georganiseerd waarbij de ‘Very Inspiring People Bus (VIP Bus)’ van SDG NL Maasgouw heeft bezocht en voor het eerst in Limburg is geweest. SDG NL is een koepelorganisatie voor ruim 800 instellingen, organisaties en bedrijven die in Nederland werken aan de doelen voor duurzame ontwikkeling.

In en bij de SDG bus zijn vertegenwoordigers van SDG Nederland in gesprek gegaan met burgemeester en wethouders en met enkele ‘pioniers’ die in Maasgouw op een inspirerende manier werken aan een betere en duurzame wereld. Daarbij is gesproken met:

  • Antoinette Herfs, (mede-organisator van diverse initiatieven in Linne die oudere mensen samenbreng, zoals SmikkelLin);
  • Janna Bongers (internet-ondernemer uit Thorn op het gebied van duurzaamheid en voeding);
  • Jan Mueters (o.a. voorzitter van de dorpsraad Stevensweert);
  • Xant Veugen uit Maasbracht (initiatiefnemer van de kinderraad).

Met deze pioniers is gesproken over de manier waarop we samen kunnen werken aan een betere, duurzame wereld vanuit de gedachte ‘denk groot en begin klein’. Iedereen kan op zijn eigen manier een steentje bijdragen aan de doelen voor een betere en duurzame wereld. Veel kleine bijdragen maken samen een groot geheel.

Vanwege de coronarichtlijnen zijn de eerste gesprekken noodgedwongen beperkt gebleven tot een klein gezelschap. De gemeente wil in het komende jaar met veel meer mensen in gesprek gaan over thema’s die verband houden met duurzame ontwikkeling. Hiervoor wordt een planning gemaakt waarvan u op de hoogte wordt gehouden.

Blik op de toekomst (tijdcapsule)

Door de deelnemers is in een ‘blik op de toekomst’ vastgelegd voor welke duurzame doelen zij zich speciaal willen inzetten. Daarbij is ook opgeschreven welke droom of wens iedereen heeft voor de wereld in 2030. Hoe zou de wereld er dan moeten uitzien? Die zijn opgeslagen  in de ‘Tijdscapsule’ van de VNG die burgemeester Strous op het einde van de dag in ontvangst heeft genomen.

Voor de korte termijn is afgesproken dat de gemeente een Strategisch Plan gaat opstellen dat is gericht op de doelen voor duurzame ontwikkeling. Ook wordt een plan opgesteld voor de communicatie en interactie met bewoners en ondernemers. Samen op weg naar een duurzaam Maasgouw!

Afgelopen zaterdag vond de startbijeenkomst plaats en ML5 maakt van deze dag het volgende verslag.

Dit bericht delen:
Scroll naar boven