Gemeente Roermond ondersteunt Limburgse Jongerentop op 5 maart

Op zaterdagmiddag 5 maart organiseert de werkgroep “Jongerentop Limburg” een fysieke provinciale jongerenbijeenkomst bij dansschool en sociale broedplaats ‘The Movement’ in Roermond. Op de bijeenkomst komen jongeren tussen de 15 en 35 jaar uit alle hoeken van Limburg bij elkaar.

Tijdens de bijeenkomst kunnen jongeren met elkaar en met professionals in gesprek gaan wat zij belangrijk vinden op het gebied van duurzaamheid, gezondheid, wonen en onderwijs & werk. Het doel van de bijeenkomst is om te zorgen dat jongeren in Limburg, die zich maatschappelijk willen inzetten, elkaar leren kennen en in beweging te zetten om dit jaar samen acties op te zetten en elkaar te ondersteunen.

Gemeente Roermond ondersteunt deze bijeenkomst en onderschrijft het belang van jongerenparticipatie. In deze veranderende tijden is het belangrijk om jongeren actief te betrekken bij maatschappelijke ontwikkelingen. Hun stem moet gehoord worden, zij zijn immers de toekomst.

Frustratie van jongeren omzetten in positieve energie

De werkgroep “Jongerentop Limburg” bestaat uit Demi Janssen (18, Maastricht), Fons Janssen (26, Veulen), Ayla Leppers (21, Roermond), Rivka Meelis (15, Roermond) en Willeke Segers (26, Meijel). Ondanks de verschillende achtergronden van de werkgroepleden, delen zij een gemeenschappelijke mening. Zij vinden dat Limburgse bestuurders en politici te weinig luisteren naar Limburgse jongeren, alsook te weinig ruimte en begeleiding geven om initiatieven te organiseren. De werkgroep ziet dat de coronacrisis, de woningcrisis en de klimaatcrisis hun generatie hard heeft geraakt. Nu de coronamaatregelen het toelaten, willen zij het moment aangrijpen om te zorgen dat hun generatie zich beter organiseert en lokaal het verschil maakt met initiatieven en acties.

Angely Waajen, wethouder Economie, Ruimtelijke ordening en Arbeidsmarkt van de Gemeente Roermond, onderschrijft dat veel jongeren in Limburg het niet makkelijk hebben gehad. ‘’Een van de belangrijkste thema’s van deze dag is ‘arbeidsmarkt en onderwijs’. Veel van onze jongeren trekken weg uit de regio en dat terwijl we talenten juist willen behouden en actief willen laten participeren. Als we ze laten kennismaken met en enthousiast krijgen voor de mogelijkheden die we te beiden hebben  als regio is de kans dat ze in de regio blijven groter.’’

Een campagne van lange adem

Het afgelopen half jaar heeft de werkgroep een tweetal brievenacties opgezet en online workshops gehouden over de thema’s duurzaamheid, wonen & sociale voorzieningen, een gezonde start, en onderwijs & werk. Daarbij zijn verschillende inzichten opgedaan die gedeeld zijn met de professionele partnerorganisaties van de werkgroep: GGD, Humanitas, Burgerkracht Limburg, NMF Limburg, Coöperatie Verbindend Leiden, Wonen Limburg en de Gemeente Roermond.

De partnerorganisaties zullen bij de bijeenkomst aanwezig zijn om met jongeren te sparren over hun uitdagingen. Ook denken zij mee hoe de initiatieven concreet vormgegeven kunnen worden. Demi: “Met dit evenement staan de jongeren centraal, maar het is fijn dat jongerenwerkers en professionals erbij zijn. Daarmee zorgen we dat het niet bij praten blijft, maar het ook kan leiden tot concrete vervolgacties.”

Marianne Smitsmans, wethouder jeugd in de gemeente Roermond: ‘’Met jongeren zelf het gesprek voeren over wat zij belangrijk vinden, zo kunnen we samen daadwerkelijk tot acties komen. Waar lopen jongeren tegen aan, wat kan een oplossing zijn en wie hebben ze daarbij nodig. In Limburg moeten ook jongeren goed kunnen wonen en werken. We vinden het belangrijk om ook de jongere generaties dat perspectief te bieden.’’

Dit bericht delen:
Scroll naar boven