Gemeente Maasgouw – Week tegen eenzaamheid

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport organiseert van 30 september tot en met 7 oktober de Week tegen Eenzaamheid. Door het hele land is er dan extra aandacht voor het thema eenzaamheid. Meer dan 240 gemeenten en 150 landelijke bedrijven en maatschappelijke organisaties doen mee. Zij hebben zich gecommitteerd om actief én gezamenlijk de trend van eenzaamheid te doorbreken. En de wereld rondom ons een beetje beter maken. Zo ook de gemeente Maasgouw.

Global Goals

De Week tegen Eenzaamheid draagt daarmee bij aan de Global Goals: de doelen om van de wereld een betere plek te maken. Als gemeente hebben wij ons aan deze doelen verbonden. Als we van Maasgouw een nog betere plek maken om te leven en werken, om op te groeien en oud te worden, dan maken we daarmee ook de wereld om ons heen een beetje beter. Dat is onze ambitie.

Activiteiten

In veel plaatsen zijn er speciale activiteiten waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. Iedereen kan deelnemen aan de Week tegen Eenzaamheid door het bezoeken of organiseren van een activiteit. Want eenzaamheid aanpakken begint met in contact komen.

Eenzaamheid aanpakken

Meer dan een miljoen mensen in Nederland voelen zich erg eenzaam. Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s, minder mee kunnen doen in de samenleving en het gevoel van het tekortschieten van welzijn of geluk. Er kan een vicieuze cirkel ontstaan waarbij deze gevolgen het gevoel van eenzaamheid versterken. Een goede reden om op tijd te handelen!

Wat kunt u doen?

We zijn blij dat we elkaar weer kunnen ontmoeten en steeds meer burgerinitiatieven hun deuren weer openen. We hebben elkaar gemist en vele onder ons hebben zich alleen gevoeld door de coronamaatregelen. Daardoor is het gevoel van eenzaamheid herkenbaarder geworden, kunnen we ons beter inleven in een ander. En daarom vragen we aandacht voor elkaar, door een klein gebaar. Wat kunt u doen?

  • Stuur een leuk kaartje naar iemand om te laten weten dat u aan hem of haar denkt. Kijk eens op de website van omapost of maak zelf een leuke kaart.
  • Maak een wandeling met een buurtgenoot die alleen niet zo makkelijk buiten komt. Wandelen is gezond! En je geniet samen van het buiten zijn en maakt een gezellig praatje.
  • Samen eten is een vorm van samenzijn die een goed gevoel geeft aan beide partijen; de kok laat zijn/haar kookkunsten zien en samen met de gast breng je een fijne tijd door. De eetpunten in de verschillende dorpen zijn hier een goed voorbeeld van. Maar ook een eenvoudige maaltijd delen met bijvoorbeeld je buren, zorgt voor een fijne tijd samen.
  • Een telefoontje doet goed. Even een momentje voor elkaar.
  • Het digitale koffieheukske op woensdagochtend om half 11. U bent van harte welkom om aan te sluiten via tablet of mobiele telefoon. Heeft u interesse om mee te doen met het digitale koffieheukske, neem dan contact op met Rieny Linssen op 06-28 21 46 62.
  • In de week tegen eenzaamheid is er de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten bij de keet van de dorpscontactpersonen van de gemeente. Heeft u vragen of ideeën over leefbaarheid? Kom gerust langs. Op donderdag 30 september zijn ze van 10:00 tot 13:00 uur in Beegden en op vrijdag 1 oktober staan ze van 14:00 tot 17:00 uur in Ohé en Laak.

Zoals u ziet, een klein beetje aandacht, een klein gebaar, doet goed! Heel veel inwoners dragen hun steentje bij, zetten allerlei acties op poten en boeken resultaat. Geef jezelf en de ander een fijn gevoel. Fijne tijd samen!

Meer informatie

Op www.eentegeneenzaamheid.nl vindt u meer informatie over wat u kunt doen. Heeft u vragen? Mail Rieny Linssen: rieny.linssen@menswel.nl of bel haar: 06-28 21 46 62.

Dit bericht delen:
Scroll naar boven