Eigen krant voor kinderen in Echt-Susteren en Maasgouw

Hoera! De Kinderkrant komt nu ook naar de gemeenten Echt-Susteren en Maasgouw. Alle kinderen van 7 tot en met 12 jaar in de gemeenten Roermond en Roerdalen krijgen deze krant al sinds april 2022. Nu breidt de Kinderkrant uit naar Echt-Susteren en Maasgouw. Op maandag 25 september verschijnt de eerste editie van Os Blaedje.

Leesplezier stimuleren

Kinderkrant Os Blaedje wordt acht keer per jaar gratis verspreid via alle basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs in groep 5 tot en met 8. Het doel van de Kinderkrant is om het leesplezier – en daarmee de taalontwikkeling – van kinderen te stimuleren. Belangrijk, aangezien (landelijk) een kwart van de kinderen de basisschool verlaat met een taalachterstand. Doordat de kinderkrant lokaal is, staat er altijd wel iemand in die je kent. Dat maakt de kinderkrant extra aantrekkelijk voor kinderen om te lezen. Hoofdredacteur Hanneke Drohm: “Het is natuurlijk vetcool om jezelf of een schoolgenootje terug te zien in een echte krant.”

Leren over omgeving

Kinderkrant Os Blaedje wil kinderen meer leren over de buurt, het dorp en de gemeente waarin zij wonen. “Kinderen raken meer betrokken bij hun omgeving als ze weten wat er speelt en te doen is”, vertelt Drohm. “Zo gaan ze anders of meer open tegen hun omgeving aankijken. Het zet aan tot meedoen. Aan sportieve en culturele activiteiten, aan iets doen voor een ander, aan zich inzetten voor bijvoorbeeld de natuur en het klimaat.”

Os Blaedje

De Kinderkrant behandelt alle onderwerpen die ook in een ‘grote mensen-krant’ staan, maar dan door en voor kinderen. Vandaar ook de titel ‘Os Blaedje’. “Het is echt de krant van de kinderen. We hebben hen ook gevraagd wat zij belangrijke thema’s vinden.” Welke onderwerpen dat zijn? “Onder meer sport, leuke activiteiten in de eigen buurt, het klimaat, dieren, gamen en social media. Het allerbelangrijkste vinden kinderen dat er moppen, puzzels en een stripverhaal in de Kinderkrant staan”, lacht Drohm. “Natuurlijk is daar ook ruimte voor naast alle maatschappelijke thema’s. De ervaring in Roerdalen en Roermond leert dat leerkrachten de kinderkrant gebruiken voor de les. Bijvoorbeeld voor begrijpend lezen, nieuwsbegrip of ‘vrij lezen’.”

Gratis verspreid

De oplage van de nieuwe kinderkrant bedraagt 2.400 exemplaren, in Roermond en Roerdalen worden nog eens 4.400 exemplaren verspreid. De kinderen krijgen de kinderkrant gratis op school. “Wij vinden het belangrijk dat alle kinderen de krant kunnen lezen. Arm of rijk, uit welk gezin ze ook komen, in welk gebied of welke buurt ze ook wonen of naar welke school ze ook gaan. Dankzij de financiële steun van onder meer de gemeenten Echt-Susteren, Maasgouw, Roerdalen en Roermond, de Provincie Limburg, het Prins Bernhard Cultuurfonds en een aantal fijne samenwerkingspartners kan onze Stichting Kindermedia Midden-Limburg de kinderkranten Os Blaedje en Het Roertje gratis aanbieden aan de kinderen. Daar zijn we erg dankbaar voor.”

bron: Hanneke Drohm, oprichter Het Roertje en Os Blaedje

Dit bericht delen:
Scroll naar boven