Column – Sabina van Cruchten-Huyskens: Respect

 Kou, guur weer, weinig daglicht en vroege en lange duisternis. Allemaal tekenen dat de laatste weken van het jaar zijn aangebroken. Gelukkig worden die lange avonden verlicht door de vele versierde bomen en straten. De diverse bedrijven, meestal supermarkten, maken er op tv bijna een wedstrijd van. De ene na de andere gevoelige Kerst-reclame komt onze huiskamers binnen.

Ach, wel een leuke afwisseling, want buiten de deur is na vijf uur ’s middags ook weinig te beleven. Heel jammer natuurlijk, want juist deze periode was in vervlogen tijden mega gezellig. Weet je nog? Net vóór de feestdagen, heel even de kroeg in na het boodschappen doen, even socializen en op het laatste moment een idee opdoen voor nét een beter Kerstrecept. Tja, dat zit er dit jaar waarschijnlijk niet in. Het is weliswaar nog niet officieel bekend gemaakt, maar ik ga er alvast vanuit, dan valt het tenminste niet tegen.

Deze vorm van “zelfbescherming” heb ik het afgelopen jaar wel vaker toegepast. Want 2021, het jaar waarvan ik had gehoopt dat het allemaal weer de goede kant op zou gaan, heeft gewoon een loopje met ons genomen. Wel een snel loopje overigens, want de dagen, weken en maanden zijn omgevlogen.

Onze flexibiliteit is meer dan ooit op de proef gesteld. Masker op, masker af. Thuiswerken of toch naar kantoor, scholen open of dicht. Wel of niet op vakantie naar het buitenland, wordt het een diner of een lunch, en misschien wel de meest belangrijke vraag, wel of niet een prik? Kortom het heeft ons bezig gehouden.

Menig ondernemer, met name uit de zwaar getroffen branches, heeft laten zien hoe veerkrachtig je kunt zijn. Ook de cultuursector presenteerde zich steeds weer op een ludieke manier, en chapeau voor de Nederlandse zorg, wat een toewijding! Zelfs in het najaar toen bleek dat we weer terug waren bij af, hielden we samen het land draaiende. En zelfs nu met een tweede Kerst in barre c-tijden in het vooruitzicht, houden we moed. De Nederlanders doorstaan het allemaal braaf. Nou ja, braaf?

Je merkt dat de lontjes korter worden en dat onze maatschappij meer en meer verhard, iets waar ik heel verdrietig van kan worden.

Ons misschien wel grootste verworven recht, onze vrijheid van meningsuiting, krijgt in mijn optiek, de laatste maanden steeds vaker een zwart randje. Natuurlijk, iedereen moet kunnen zeggen wat hij of zij wil, en dit moet ook altijd zo blijven. Wat ik betreur is dat de grenzen van fatsoen vaak ver te zoeken zijn.

En wat te denken van de demonstraties de laatste tijd? Ook een verworven recht binnen onze democratie. Waarom moeten die meer en meer gepaard gaan met rellen en grof geweld, waarbij mensen gewond raken? Waar zijn de vredelievende betogingen die ook meer dan genoeg duidelijk maakten waar we het wel of niet mee eens waren?

We kennen toch nog wel die tijd waarin we met elkaar oplossingsgericht zaken bespraken en beredeneerden? Tegenwoordig is iedereen zo vol van zijn eigen verhaal, dat er gewoon niet meer naar elkaar geluisterd wordt. Het lijkt haast wel, dat diegene , met het meest harde stemgeluid, altijd gelijk heeft. Iets van elkaar aannemen of van elkaar leren zit er al helemaal niet meer in. Zelden of nooit hoor je nog iemand zijn mening en publiek herzien, omdat de ander misschien wel een heel goed punt heeft. En dan heb ik het nog niet eens over alle social media waar te pas en te onpas meningen worden geuit waar de honden geen brood van lusten. Lekker makkelijk als je iemand niet in de ogen aan hoeft te kijken.

Voorspellingen doe ik niet meer, maar ik hoop oprecht dat 2022 een jaar wordt waarin iedereen in zijn waarde wordt gelaten, waarin meningen worden gerespecteerd, waarin weinig tot geen geweld wordt gebruikt, waarin er weer echt naar elkaar geluisterd wordt, maar bovenal waarin RESPECT ten opzicht van elkaar met hoofdletters wordt geschreven. En als we daarnaast dan ook nog de pandemie enigszins kunnen uitbannen, de schouders er voor de zoveelste keer onder zetten, en beetje bij beetje terug kunnen naar een gezellig sociaal leven, dan wordt 2022 beslist een TOPJAAR.

Ik wens jullie allemaal hele fijn feestdagen en een heel gezond en respectvol nieuw jaar.

Sabina

Roermond, 10 december 2021

Dit bericht delen:
Scroll naar top