Column – Blik uit het Venster door Jules Zollner (76) afl. 11 Geen feest in en op de elfde van de elfde

Deze elfde aflevering in de serie zou eigenlijk helemaal  over carnaval moeten gaan. Maar nergens gaat wat door. Dus ook deze Vastelaoves uitvoering gaat niet door. Het mooie feest van de Vooruitblik van Plezier is afgelast. Erger kun je het niet hebben.

Een beeld van de toekomst krijg je als je op Youtube mijn kanaal opzoekt. Dus Jules Zollner. Daarin staat een filmpje over de hoofdstraten van Verviers. Daarheen rijd ik vaak.  Dan schrik je toch wel even.

In plaats daarvan kijken we eens naar de stand van zaken hier  bij ons.
Zo somber is die nou ook weer niet. Na zeven magere jaren komen weer altijd de zeven betere. Dat is de wet van Schumpeter. De zeven worden wel wat langer, maar de economie herstelt zich.

We moeten het nog even met de leegstand doen. Die rukt op. In Roermond nog het minst. En op de dorpen helemaal niet.  Er is geen reden tot ongerustheid. De stad draait nog op het Outlet. Vroeger waren het de Engelse en Amerikaanse militairen. Die kwamen iedere week vanuit Elmpt en Brüggen. De groene bus stond bij de Smeets Meel.

De plaatselijke middenstand in Roermonds centrum werd meegetrokken door Jean Roubroeks, Thom Hoofwijk, Pietje Ramakers en nog een aantal enthousiaste aanjagers. Allemaal leden van Roermonds Mannenkoor.

Verenigd zelfs, in de Bonte Avonden van D’n Uul. Onder leiding van Pierre Huyskens en Hans Cremers. Doorgezet naar de onoverwinnelijke Sjinderhannes.
Zo hield de stad zich stevig op zijn plaats. Warmbloedig en solide als de weg naar Rome. De dorpen rond omheen zorgden voor zichzelf.

De stad en de regio zijn veranderd. Met veel zorg en moeite worden de lege plaatsen opgevuld. Het is de vraag of Streetwise daarin slaagt. In Heerlen kon de bezetting  niet voor lange duur zijn. De inwoners trokken weg en het geld is op. De mijnen zijn gesloten. Het centrum wordt gesloopt.

De enige reddingbrengende formule voor de winkelstand is: altijd optimistisch blijven.

Er moet een treintje rijden over de IJzeren Rijn. Van Mönchengladbach over Vlodrop naar het Outlet.  De klanten vragen er zelf om. De directeur van de Kamer van Koophandel Hans Op de Coul deed dat destijds ook.
De spoorrails liggen er nog. Die mogen niet weg.

De concurrentie is in Outlet Wuppertal. Mensen uit Roermond gaan winkelen in het splinternieuw lonkend Langstraat-kwartier van Weert.
De IJzeren Rijn gaat ook tot daar.

Er zijn nu handelszorgen alom. Met moed, beleid, trouw en heel veel levenslust als destijds van Jean, Tom en Pietje lukt het altijd. Burgemeester Majel Custers heeft destijds de kar voor Roermond vlot getrokken.
De middenstand heeft toen eendrachtig de schouders eronder gezet. De handen ineen geslagen. Dat werkte perfect.

Dat moet ook nu gebeuren. We hebben een prachtig Neerstraatkwartier erbij gekregen.

Houd het hoofd boven water.
In de lastige Coronatijd.

Ik wens iedereen heel veel succes.
En toch nog een gezellige binnen – Carnaval.

Alaaf!

Jules Zolner

Dit bericht delen:
Scroll naar top