Haaks op morele opvattingen
Koopmans en Mackus wachten het integriteitsonderzoek dat gedeputeerde Theo Bovens aankondigde niet af en nemen nu alvast hun verantwoordelijkheid. “De eerste indruk die ik in de afgelopen dagen gekregen heb van de subsidiestromen, opdrachten aan IKL en zijn directeur Herman Vrehen én Herman Vrehen als persoon en zijn BV’s zelf, staat haaks op mijn morele opvatting”, zei Koopmans in een verklaring. “Ik verwijt mijzelf dat ik in deze casus onvoldoende totaaloverzicht had om te kunnen acteren.”

Ongewenste verwevenheden
Hubert Mackus heeft de portefeuille Landbouw, landschap en mobiliteit onder zijn hoede, waar het IKL ook onder valt. “Er blijken in het landschapsbeheer verwevenheden te bestaan die ongewenst en onacceptabel zijn. Met telkens bestuurder Herman Vrehen als centrale persoon”, verklaarde Mackus. “Uit de eerste gesprekken krijg ik het beeld dat er op onoorbare wijze is omgegeven met subsidiegeld.”

Ophef rond Vrehen
Volgens een artikel in NRC heeft Vrehen tonnen subsidie doorgesluisd naar zijn eigen werkmaatschappijen die opdrachten uitvoerden voor IKL. Ook zou hij zich als directeur laten inhuren tegen een te hoog tarief.

De krant beweert bovendien dat de oud-CDA gedeputeerde Vrehen hulp zou hebben gekregen voor zijn bv’s van partijgenoten. Daarbij worden onder meer Mackus en Koopmans genoemd.

Lees ook: ‘Oud-gedeputeerde sluist subsidie door naar eigen bv’s’

Gouverneur Theo Bovens maakte dinsdag bekend een onafhankelijk integriteitsonderzoek in te stellen naar de gang van zaken rond directeur Herman Vrehen van IKL en de rol van de provincie en haar bestuurders daarbij. Dit onderzoek gaat gewoon door. Koopmans en Mackus hebben hun medewerking beloofd.

De provincie is één van de subsidieverleners van het IKL.