Blog bestuurder SJG Weert Inge de Wit: “Geen ruimte meer voor onderschatting”

De rillingen liepen over mijn rug toen ik gisteren tijdens het Regionaal Overleg Acute Zorg de laatste coronacijfers zag. Het aantal coronapatiënten dat de komende weken voor een acute opname naar het ziekenhuis zal komen, overtreft de stoutste verwachtingen.
Had de eerste coronagolf al diepe impact, de huidige prognoses zijn nog verontrustender. Zeker als je bedenkt dat de situatie nu totaal anders is dan afgelopen voorjaar.

In maart en april, toen het aantal ziekenhuisopnames ongeveer hetzelfde was als nu, stond de samenleving nagenoeg stil. De schrik zat er goed in. Mensen bleven thuis, straten en winkels waren leeg. Hoe anders is dat nu. Het gevoel van urgentie is weg. Toen de eerste golf eenmaal was bedwongen, kreeg het leven weer zijn normale loop. Je ziet het als je thuis de deur uitgaat. Het is behoorlijk druk, bijna als vanouds.

Wat de bestrijding van deze tweede golf extra complex maakt is dat het virus een andere gedaante heeft aangenomen. Covid-19 gedraagt zich als een sluipschutter die een lange aanloop neemt, geduldig wacht en pas over enkele weken zijn ware aard zal laten zien. Deze nieuwe storm gaat langer duren, zoveel is duidelijk. Ze wordt hoger dan de vorige en zal dus ook tot nog veel meer schade leiden als we niet acuut ingrijpen.

En daar zit mijn grootste zorg. Terwijl de echte piek pas over vier tot vijf weken wordt verwacht, is de rek in de zorg er nu al uit. Er is op dit nauwelijks capaciteit. Anders gezegd: we hebben niet genoeg zorgprofessionals om iedereen de acute hulp te bieden die nodig is. Het vergt een gigantische inspanning om covid-19-patiënten op de juiste plek te krijgen. Ook in SJG Weert zetten we weer alles op alles om meer zieke mensen te kunnen opnemen. De corona-afdeling wordt uitgebreid en we zetten weer units neer voor het ziekenhuis ter voorbereiding op een grotere toestroom van patiënten die direct hulp nodig hebben. Daarbij proberen we de gevolgen voor de reguliere zorg dit keer zo veel mogelijk te beperken. Dat wil zeggen dat we heel zorgvuldig bekijken wat medisch verantwoord is; welke zorg we wel en niet kunnen verschuiven.

Tot slot wil ik iedereen die deze blog leest nog één ding op het hart drukken. Let op elkaar, houd afstand en vooral: BLIJF GEZOND. Dat zeg ik op de eerste plaats tegen mijn collega’s in het ziekenhuis. Alleen als je gezond bent kun je een bijdrage leveren aan de bestrijding van dit virus. Maar ook alle mensen buiten het ziekenhuis wil ik vragen: werk aan je gezondheid. Hoe hoger je weerstand, hoe kleiner de kans dat je ziek wordt. Geloof me: een groter plezier kun je ons niet doen.

Dit bericht delen:
Scroll naar boven