BISDOM START REEKS CONFERENTIES VOOR KERKBESTUURSLEDEN

Het bisdom start voor de zomer met een reeks cursusbijeenkomsten voor leden van kerkbesturen. De bedoeling is dat deze zogeheten bestuurdersconferenties voortaan vier keer per jaar worden aangeboden. Het bisdom wil kerkbestuursleden op deze manier helpen om hun werk voor de parochies nog beter te doen.

Er komt jaarlijks een instapbijeenkomst voor iedereen die in de afgelopen periode nieuw benoemd is als lid van een kerkbestuur. Tijdens deze conferentie wordt stilgestaan bij de taken, bevoegdheden, rechten en plichten van een parochiebestuur. Daarnaast worden er verspreid door het jaar drie themabijeenkomsten aangeboden over heel specifieke zaken als financiën, beheer van gebouwen, parochieautomatisering en ook meer inhoudelijke zaken als catechese, liturgie of diaconie.

De bestuurdersconferenties zijn bedoeld als handreiking voor leden van parochiebesturen. “Voor vrijwilligers die lid worden van een kerkbestuur zijn veel zaken nieuw,” zegt vicaris-generaal Harry Quaedvlieg. “Denk maar aan het parochiereglement, aan de verhouding parochie-bisdom, het verschil tussen het kerkelijk en het burgerlijk recht of kennis van landelijke regelingen en eigen diocesane regelingen. Een kerkbestuur wordt met een heleboel zaken geconfronteerd en het is heel begrijpelijk dat iemand die nieuw benoemd is dat niet direct allemaal weet.”

Instapbijeenkomst
Tijdens de instapbijeenkomst wordt de basis van het besturen van een parochie nader toegelicht. “Dat gebeurt door enkele mensen van het bisdom, maar ook door iemand die al vele jaren pastoor is en zijn ervaringen vanuit de praktijk kan delen,” aldus Quaedvlieg. Ook de priesters die voor het eerst een pastoorsbenoeming hebben gekregen en daarmee een nieuwe rol als voorzitter van een kerkbestuur op zich nemen, worden voor de instapbijeenkomst uitgenodigd.

De eerste instapconferentie wordt gehouden op maandag 4 juli om 20.00 uur bij het bisdom aan de Swalmerstraat in Roermond. Alle leden van kerkbesturen die sinds 2020 voor het eerst een benoeming hebben gekregen, worden hiervoor persoonlijk uitgenodigd. Degenen die al langer deel uitmaken van een kerkbestuur en hun kennis willen opfrissen, zijn eveneens van harte welkom.

Themabijeenkomsten
Na de zomer worden nog twee bestuurdersconferenties gepland over specifieke thema’s die bij het besturen van een parochie aan bod kunnen komen. Deze zijn bedoeld voor de betreffende portefeuillehouders in het parochiebestuur. Afhankelijk van het thema kunnen parochies dan ook andere vrijwilligers afvaardigen die betrokken zijn bij de organisatie van een parochie, zoals een administrateur of een medewerker van het parochiekantoor. De data voor deze najaarsbijeenkomsten staan nog niet vast.

De nieuwe kerkbestuursleden mogen de uitnodiging voor de instapbijeenkomst van 4 juli binnenkort tegemoet zien. Schikt de datum niet, dan is dat geen probleem, want volgend voorjaar wordt dezelfde bijeenkomst opnieuw aangeboden.

PDF download

Dit bericht delen:
Scroll naar boven