Bisdom Roermond: Alpha-Cursus kan Parochies helpen

Een van de meest succesvolle methodes op dit moment om mensen met elkaar in gesprek te laten gaan over het geloof, is de zogeheten Alpha-cursus. Vooral voor mensen aan de rand van de kerk of net erbuiten blijkt Alpha een heel positieve manier van evangelisatie te zijn. Het bisdom ondersteunt dit project van harte in het kader van de vitalisering van de parochies in Limburg.

“Een Alpha-cursus is een manier om mensen opnieuw kennis te laten maken met het geloof,” zegt kapelaan Luc Simons, die als medewerker parochievitalisering van het bisdom het opzetten van Alpha-groepen in Limburg begeleidt. “Een bijeenkomst begint altijd met een gezamenlijke maaltijd. Dat is een ontspannen manier om elkaar wat beter te leren kennen en je raakt eigenlijk vanzelf al in gesprek.” Na de maaltijd houdt iemand een korte inleiding over een religieus onderwerp. “Dat gaat steeds over eenvoudige vragen die heel veel mensen zich stellen,” zegt Simons: “Wie is Jezus, hoe en waarom je de Bijbel lezen, wat is bidden, hoe zit dat met de kerk? Na de inleiding gaan de deelnemers in kleine groepjes over dat onderwerp met elkaar in gesprek.”

Tien avonden
De internationale organisatie van de Alpha-cursus heeft zo’n veertien thema’s geselecteerd, die op deze manier besproken kunnen worden. Een Alpha-cursus bestaat uit ongeveer tien avonden en bij voorkeur ook een gezamenlijk weekend. “Tijdens de bijeenkomsten worden de basisthema’s van het christelijk geloof besproken,” legt Simons uit. “Als je wekelijks bij elkaar komt, heb je binnen drie maanden de hele cursus doorlopen. Dan is het in principe ook klaar. Mensen zijn er geen jaren aan gebonden en dat maakt het behapbaar. Maar de ervaring leert dat de meesten groepen na drie maanden een vervolg willen.” Dat vervolg zou een geloofscursus kunnen zijn of een zogeheten Alpha-café, bijeenkomsten waarbij mensen bij een kop koffie met elkaar het gesprek aangaan.

De Alpha-cursus is ooit in Londen ontstaan in een Anglicaanse parochie en werd daar direct een succes. Het initiatief werd in andere plaatsen overgenomen en de methode wordt nu wereldwijd in christelijke kerken – katholiek én protestant – gebruikt om mensen die interesse hebben in het geloof op een laagdrempelige manier daarbij te helpen. James Mallon, de schrijver van het populaire boek ‘Als God renoveert’ prijst de methode ook aan.

Olievlekwerking
Het aantal deelnemers aan een cursus kan variëren van ongeveer zes tot wel vijfentwintig personen per groep. “Als er meer belangstelling is, kun je een tweede groep beginnen,” zegt Simons. “Mensen die eerder aan een Alpha-cursus hebben deelgenomen, worden vaak ook zelf teamleider in een nieuwe cursus. Op die manier krijg je een olievlekwerking.”

Volgens Simons is de cursus op veel plekken een groot succes. Verspreid door het land worden tientallen van deze cursussen gegeven. “Het succes zit ‘m erin dat het niet puur kennisoverdracht is, maar ook het uitwisselen van persoonlijke ervaringen. Een Alpha-groep kan een echte gemeenschap worden. Om die reden is die gezamenlijke maaltijd en de uitwisseling in deelgroepen zo belangrijk.”

Limburg
Begin september is in Sittard een nieuwe Alpha-cursus gestart. Er is ook al een nieuwe gepland voor komend jaar. Maar er zijn meer plaatsen in Limburg waar de cursus al gegeven wordt. Simons hoopt dat zoveel mogelijk parochies in Limburg ermee aan de slag willen gaan. Dat kan binnen één parochiefederatie, maar het kan ook breder, bijvoorbeeld per dekenaat.

Parochies die meer willen weten over het opzetten van een Alpha-groep kunnen contact opnemen met kapelaan Simons. Meer informatie is ook te vinden op de website van Alpha-Nederland of de site van het katholiek Alphacentrum.

Dit bericht delen:
Scroll naar boven