Bibliorura – Lezingenavond rondom expositie Natuurkracht

Op donderdag 21 april vanaf 19.30 uur vindt in de Bibliotheek Bibliorura een lezingenavond plaats rondom de expositie Natuurkracht, die nog t/m 31 mei te zien is in het Historiehuis. Deze expositie draait om de inspiratie die Roermondse kunstenaars en ontwerpers zoals Frans Dupont, Henry Luyten en Pierre Cuypers haalden uit het landschap en de natuur.

De natuur als inspiratiebron

Historicus en cultuurwetenschapper Michel Lemaire is de samensteller van de expositie Natuurkracht. Hij houdt op 21 april een inleidende lezing met als titel ‘De Lange Romantiek’.

Eind negentiende en begin twintigste eeuw beleefde Roermond haar eigen ‘Belle Epoque’. De kunst en nijverheid bloeiden als nooit tevoren. Rondom het succes van Pierre Cuypers trokken kunstenaars, ontwerpers en ambachtslieden richting Roermond of begonnen van hieruit hun weg naar de internationale kunst- en ontwerpwereld. De natuur is een centraal thema in hun werk. Denk aan de overdaad aan plantenmotieven in gebouwen van Cuypers, de op schelpen en bloemen gebaseerde ontwerpen van Mathieu Lauweriks of de organische art nouveau-versieringen op de gebouwen van Frans Dupont.

Waar kwamen de ideeën van deze kunstenaars vandaan? En wat hebben zij te maken met de andere belangrijke drijfveren van deze kunstenaars, zoals historische bouwstijlen of spiritualiteit? En kunnen we nog iets leren van de overdaad aan natuurlijke pracht en praal van de vooroorlogse ontwerpers?

Levensvormen

De tweede spreker is Lex ter Braak, kunstenaar, schrijver en voormalig directeur van onder andere de Jan van Eyck Academie in Maastricht en het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst. Eind 2021 verscheen bij uitgeverij Van Oorschot zijn boek Levensvormen, een koraalrif van kleurrijke verhalen. Over de verloren tuinen van Heligan, de vleermuisbom die Japan op de knieën moest krijgen, over koning Midas en de eiken van Joseph Beuys, het verkennen van het onzichtbare en tochten van diepzee tot hooggebergte.

Ter Braak houdt een lezing over zijn boek en hoe hij hierin onze verhouding met natuur en landschap onderzoekt. Hoe kunnen kunst, cultuur en natuur meer verbonden worden in onze maatschappij en wat kunnen we daarbij leren van andere tijden en culturen?

Praktische informatie

Donderdag 21 april 2022, 19.30 tot 21.00 uur

De Bibliotheek Bibliorura, Neerstraat 11-13 in Roermond

Toegangsprijs: € 5,- voor leden, € 7,50 voor niet-leden. Dit is inclusief een drankje.

 Tickets 
Dit bericht delen:
Scroll naar boven