Beleidskader huisvesting 4000 arbeidsmigranten

Toen in de gemeenteraad van Leudal begin februari een beleidskader voor huisvesting van ruim 4000 arbeidsmigranten voor bedrijven in Leudal aan de orde was, vond raadslid Thieu Wagemans van de fractie Ronduit Open dit aantal toen reeds erg onwaarschijnlijk. De inmiddels ontvangen informatie heeft die twijfel aanzienlijk vergroot.
Hij geeft met voorbeelden aan dat er momenteel al robots beschikbaar zijn voor het plukken van paprika’s, blauwe bessen, groentenoogst in de kassen en het  oogsten van asperges. Er is zelfs een robot die 30.000 kroppen sla per dag kan oogsten.
Verder betekent een bevolkingstoename van ruim 4000 mensen ten opzichte van het huidige aantal inwoners een toename van 11%. Hij vraagt zich af wat de betekenis en de effecten daarvan op tal van terreinen zijn. Het gaat niet enkel om huisvesting, hoe belangrijk die ook is.
Raadslid Wagemans dringt er bij het college van B&W van Leudal erop aan dat bij de verdere uitwerking van de opvattingen die door de gemeenteraad zijn geuit,  een realistisch scenario als uitgangspunt wordt genomen. Die uitwerking ziet hij graag tegemoet en hij voegt er aan toe: ´Ik kan me voorstellen dat die belangstelling breder in de Raad leeft.”

Foto Paul Poels: De oogstmachine van Fine Field rijdt hoog over bessenstruiken.

 

 

 

 

Dit bericht delen:
Scroll naar boven