Arend Masius kiekt, Guus Rüsing pent: Het Begaarden Klooster in Roermond

ML5 werkt samen met meerdere top fotografen. Een van deze fotografen is Arend Masius. In de de rubriek “Arend Masius kiekt” heeft u al regelmatig een of meer van zijn prachtige foto’s kunnen zien op de website en de facebook pagina van ML5 die hij maakt over de stad Roermond.

Guus Rüsing historicus en Roermond kenner bij uitstek voorziet de foto’s steevast van geweldige historische uitleg. Zo ontstaat er langzamerhand een schat aan historische informatie en beeldmateriaal over de stad Roermond.

Deze keer een getraliede foto uit de Bakkerstraat in Roermond. In 1322 wordt het “klooster” van Sint Theobald voor het eerst vermeld. Hier zaten begarden, mannelijke begijnen. De straatnaam Bakkerstraat heeft dan ook niets te maken met bakkers maar is een verbastering van begarden. Begarden waren religieuze leefgemeenschappen ontstaan in de twaalfde eeuw. Begarden legden geen eeuwige kloostergelofte af, maar een tijdelijke, vaak voor één jaar.

Tot 1581 konden we hier ook Franciscaner monniken vinden. Tussen 1599 en 1784 was het het klooster “Maria Wee” van de Dominicanessen. Het  klooster werd gesloten door keizer Joseph II. Tot het midden van de twintigste eeuw was in de kapel een zoutziederij gevestigd, in het Roermonds: “De Salt”. Gelukkig is dit Rijksmonument grondig gerestaureerd en heeft diverse maatschappelijke functies.

Tekst: Guus Rüsing

Dit bericht delen:
Scroll naar boven