Arend Masius kiekt, Guus Rüsing pent: Cuypersjaar 2021. Het kiosk op het Munsterplein in de ochtendmist.

ML5 werkt samen met meerdere top fotografen. Een van deze fotografen is Arend Masius. In de de rubriek “Arend Masius kiekt” heeft u al regelmatig een of meer van zijn prachtige foto’s kunnen zien op de website en de facebook pagina van ML5 die hij maakt over de stad Roermond.

Guus Rüsing historicus en Roermond kenner bij uitstek voorziet de foto’s steevast van geweldige historische uitleg. Zo ontstaat er langzamerhand een schat aan historische informatie en beeldmateriaal over de stad Roermond.

Dr. Peter Josephus Hubertus Cuypers werd in 1827 op de Hamstraat geboren als negende kind van Joannes Hubertus Cuypers (1769 – 1858) en Maria Bex (1781 – 1874). Op 3 maart 1921 stierf hij in Roermond, dit jaar dus 100 jaar geleden.

In 1857 kreeg notaris Charles Guillon van het stadsbestuur het verzoek een plan te maken voor een herinrichting van het Munsterplein. Hij was toen ook lid van de gemeenteraad, maar dat was in die tijd kennelijk geen probleem. Men dacht toekomstgericht. Het plein werd een soort open vlakte door de afbraak van de brouwerij annex stal van de Munsterabdij. Ditzelfde gold voor het Abdissenhuis, ongeveer waar nu het kiosk staat.

Dit was in gebruik als arresthuis maar werd overbodig door het openen van de gevangenis aan de Pollartstraat op 23 februari 1863. Een jaar na deze sloop werd het terrein beplant door sierbomen die waren geschonken door  baron de Keverberg van Aldenghoor in Haelen.

Over een muziektent werd nog niet gesproken, dat kwam pas later, in 1885. Er werd gedelibereerd in de Gemeenteraad over het plan dat hiervoor was ingediend door het atelier van Cuypers / Stoltzenberg.

Het kiosk, in neo-gotische stijl, is grotendeels gemaakt van gietijzer en heeft twaalf hoeken op een onderbouw van gecementeerde bakstenen. Op die hoeken staan zuilen van gietijzer die verbonden zijn met een hek van smeedijzer aan de onderkant. Aan de bovenkant zijn ze verbonden met opengewerkt ajour-gietwerk. Het plafond bestaat uit een houten koepel. Zeer waarschijnlijk komt het ijzerwerk uit de Roermondse fabriek van Giesbers.

Dit was voor Cuypers overigens zijn tweede muziektent in Roermond. In 1847, hij was nog student in Antwerpen, had hij voor de Koninklijke Harmonie al zoiets dergelijks ontworpen. Deze lag in de Voorstad Sint Jacob waar toen de “Hermenieshaof” lag.

 

Dit bericht delen:
Scroll naar boven