Arend Masius kiekt, Guus Rüsing pent: “Het Zwartbroekplein”

ML5 werkt samen met meerdere top fotografen. Een van deze fotografen is Arend Masius. In de de rubriek “Arend Masius kiekt” heeft u al regelmatig een of meer van zijn prachtige foto’s kunnen zien op de website en de facebook pagina van ML5 die hij maakt over de stad Roermond.

Guus Rüsing historicus en Roermond kenner bij uitstek voorziet de foto’s steevast van geweldige historische uitleg. Zo ontstaat er langzamerhand een schat aan historische informatie en beeldmateriaal over de stad Roermond.

De naam Zwartbroekplein herinnert aan de plek waar vroeger de Zwartbroekpoort lag. Namen die eindigen op -broek werden gegeven aan lager gelegen, moerassige, stukken land.

Hier lag ook de schepenbank Zwartbroek, een lagere rechtbank voor een eigen rechtsgebied. Helaas kennen we van deze schepenbank maar drie actes. In 1372 werd zij opgeheven en bij de schepenbank van Roermond gevoegd.

Ook lag hier de curtis Zwartbroek. Een curtis was een herenboerderij met landerijen en kleine boerderijen daar om heen die al in de 12de eeuw, mogelijk zelfs eerder, daar bestaan heeft. De eerste vermelding is uit 1244. Die kleine boerderijen heetten mansus en werden bewoond door laten, ook horigen of lijfeigenen genoemd. Deze curtis had een eigen rechtbank, het laatgericht.

Tekst: Guus Rüsing

Dit bericht delen:
Scroll naar boven