Arend Masius kiekt, Guus Rüsing pent: “De achthonderdjarige Munsterkerk met decemberversiering

ML5 werkt samen met meerdere top fotografen. Een van deze fotografen is Arend Masius. In de de rubriek “Arend Masius kiekt” heeft u al regelmatig een of meer van zijn prachtige foto’s kunnen zien op de website en de facebook pagina van ML5 die hij maakt over de stad Roermond.

Guus Rüsing historicus en Roermond kenner bij uitstek voorziet de foto’s steevast van geweldige historische uitleg. Zo ontstaat er langzamerhand een schat aan historische informatie en beeldmateriaal over de stad Roermond.

De achthonderdjarige Munsterkerk ontkomt ook niet aan een decemberversiering. Het oudste gedeelte van de kerk van dit vrouwenklooster, de absis, werd ingewijd in 1220.

Mijmerend kunt je denken hoe de hoogadellijke dames de feestdagen hebben doorgebracht. Natuurlijk waren er de kerkelijke verplichtingen maar zou er ook plaats zijn geweest voor zoiets profaans als pakjesavond? Hoe zouden de dames dan op jacht zijn geweest naar Sinterklaascadeautjes?  Hoe paste dit in een spiritualiteit die werd gekenmerkt door een heel persoonlijke, affectieve omgang met hun goddelijke Bruidegom? Het verlangen om de Heer te dienen “alene met minnen”.

Tekst: Guus Rüsing

 

Dit bericht delen:
Scroll naar boven