Column burgemeester Stef Strous: De wens is de vader van de gedachte

Elke ochtend ontvang ik de coronabesmettingscijfers via de GGD. Hoeveel besmettingen zijn er in de teststraten de vorige dag geteld? Hoeveel mensen zijn er opgenomen in het ziekenhuis en hoeveel inwoners zijn overleden aan het coronavirus? Zie ik een piek, is er al een daling?

Ik probeer de grafieken te laten buigen. Zoals de illusionist Uri Geller met paranormale kracht rechte lepels leek te verbuigen, zo hoop ik elke keer te zien dat de piek bereikt is. Dat het plafond geraakt is en dat de daling is ingezet.

Ik zat vroeger naar het schaatsen op televisie te kijken met rondeschema’s op schoot. Dan meende ik dat op de 5 of 10 kilometer Ard Schenk, Ireen Wüst of Sven Kramer echt bezig waren de rondetijden naar beneden bij te stellen. Ik meende zaken eerder te zien dan de NOS-commentator. Soms had ik gelijk. Was het mijn deskundigheid of was mijn wens de vader van de gedachte? Maar de coronacijfers dalen alsmaar niet.

Een verklaring voor de hoge besmettingscijfers in Maasgouw en omliggende plattelandsgemeenten kan ik niet vinden. Het aantal ziekenhuisopnames is lager dan elders, het aantal geregistreerde coronaoverlijdens wijkt niet af. Er zijn geen grote ontmoetingen, in de supermarkt draagt bijna iedereen een mondkapje. Verder worden de maatregelen goed nageleefd, voor zover wij kunnen beoordelen.

Ons gedrag lijkt niet af te wijken van het stedelijk gebied. Of toch? De vaccinatiegraad is 2% hoger dan landelijk. 86% is volledig gevaccineerd. Volgen wij de oproepen beter op? Zou het kunnen zijn dat wij ons sneller laten testen? En dat meer testen als vanzelf ook meer besmettingen opleveren?

Het blijft een wens van mij om verklaringen te zoeken om de getallen naar beneden te kijken. Maar dat lukt niet.

Het lukt in ieder geval beter als ook de 14% die nog niet gevaccineerd is tegen Covid-19 zich laat vaccineren en zo de kans op besmetting verlaagt. Dan weet ik zeker dat de rondetijden sneller zijn, de lepel krom staat en de grafiek afbuigt. En de bezetting van de ziekenhuisbedden daalt. En dat de werkdruk bij de huisartsen, de verzorgingshuizen en in de thuiszorg minder wordt. En dat we eerder naar het ”oude normaal” kunnen terugkeren.

Dat is de wens van uw burgervader.

Dit bericht delen:
Scroll naar boven