Roermond – VVD-fractie stelt vragen over “Criminele inmenging bij Limburgse zorgverleners”

Op basis van artikel 43 van het vergaderreglement voor de raadsvergaderingen van Roermond stelt de VVD-fractie  vragen over “Criminele inmenging bij Limburgse zorgverleners”.

In dagblad de Limburger van vandaag, 12 april 2021, wordt een in een artikel van de hand van Judith Janssen en Hennie Jeuken op basis van een interview met Luc Winants een uiteenzetting gegeven over mogelijke criminele inmenging in Limburgse
zorginstellingen.

De zwakkeren in onze samenleving, die hulp en zorgverlening ontvangen via de gemeente, moeten erop kunnen vertrouwen dat deze hulp en zorgverlening in een veilige en beschermde omgeving plaats kan vinden. Elk risico van “in aanraking
komen” met een criminele omgeving dient daarbij uitgesloten te worden.

In het artikel wordt aanbevolen zorgaanbieders ten minste te onderwerpen aan een integriteitstoets.

Naar aanleiding van dit artikel heeft de VVD-fractie de volgende vragen:

  1. Was het college cq de portefeuillehouder al bekend met de inhoud en achtergronden van dit artikel?
  2. Zijn er gevallen bekend van zorgverleners die misbruik hebben gemaakt of maken op de wijze zoals in het artikel geschetst in Roermond of de regio?
  3. Zoja, op welke wijze worden deze aangepakt? En hoe wordt herhaling vermeden?
  4. Hanteert Roermond in het proces van inkoop en aanbesteding kwaliteits en integriteits voorwaarden waaraan de zorgaanbieders moeten voldoen?
  5. Worden zorgaanbieders die werkzaam zijn voor Roermond (cq de regio) beoordeeld op kwaliteit en integriteit? Zo ja, hoe vindt deze beoordeling plaats?
  6. Worden in de contracten met zorgaanbieders voldoende waarborgen ingebouwdom te zorgen dat bij inzet van “onderaannemers” door deze zorgaanbiedersook deze “onderaannemers” voldoen aan de kwaliteits- en integriteitseisen die
    Roermond hanteert en verwacht.
  7. Hoe staat het college tegenover een eventuele advisering vooraf door het RIEC bij aanbestedingen in de zorg?
  8. Hoe staat het college tegenover een eventuele toetsing vooraf via de wet Bibobnbij aanbestedingen in de zorg, zodra dit mogelijk wordt?
  9. Is de portefeuillehouder bereid zich via haar netwerk en directe contacten met de VNG, het Kabinet en de Tweede Kamer in te zetten om Bibob-toetsing voor aanbestedingen in de zorg mogelijk te maken.
Dit bericht delen:
Scroll naar boven