Gans Roggel soept: Thea Rulkens winnares
23-10-2018 21:00

Alle soepmakers op een rijtje. Geheel links winnares Thea Rulkens De eerste prijs was voor Thea Rulkens met Harirasoep, een recept van ver met Afrikaanse kruiden. Op de tweede plaats kwam de Servische bonensoep oftewel carnavalssoep gemaakt door Lenie van Bogget. De derde plaats was voor de Pastinaak/appelsoep gemaakt door Paula Adams; deze soep werd door de vakjury overigens als beste beoordeeld. De jury bestond uit Wim Suilen, winnaar Gans Roggel Soep-trofee vorig jaar, Piet Hermans en Gerrit Hendriks beiden hobbykoks. Maar zoals het een democratische club betaamt, gaf de publieksjury de doorslag en kreeg Thea Rulkens de Gans Roggel Soept trofee. De recepten komen binnenkort op Facebook. Volgend jaar zal er weer een Gans Roggel Soept happening zijn, georganiseerd door Zanggroep Eigewies uit Roggel.

Gemeente Maasgouw: Duurzame Huizen Route
23-10-2018 11:00

Zaterdag 3 en 10 november De gemeente Maasgouw doet mee aan de Duurzame Huizen Route en moedigt inwoners aan om hun woning open te stellen. Een unieke kans voor iedereen die zelf aan de slag wil gaan met duurzaam bouwen en wonen. De Nationale Duurzame Huizen Route is op zoek naar duurzame huizen in Maasgouw. Ervaringen met isolatie, warmtepomp, zonneboiler, gebruik van natuurlijke materialen of een geheel energiezuinige woning; elke ervaring telt. Een ervaringsverhaal van een huiseigenaar brengt duurzaamheid dichterbij en helpt anderen op weg. Iedereen die kennis wil delen kan zijn huis aanmelden via: www.duurzamehuizenroute.nl . Huiseigenaren die mee doen ontvangen als blijk van waardering een bedankje en maken kans op een weekend weg. In het najaar is er voor alle huiseigenaren een verkiezing van het duurzaamste huis. Deelnemers maken kans op publieks- en juryprijzen en de titel ‘Leukste, beste en meest duurzame huis van Nederland 2018’.

150.000 witte krokussen langs de Dodendraad
22-10-2018 19:30

De Dodendraad De Dodendraad was een elektrische grensversperring uit de Eerste Wereldoorlog op de Belgisch-Nederlandse grens. Op de draad stond 2000 Volt. Er vielen meer dan 1000 slachtoffers. De draad werd door de Duitse bezetter neergezet om Belgische oorlogsvrijwilligers, vluchtelingen, spionnen, Duitse deserteurs en smokkelaars tegen te houden. Langs de hele Belgisch-Nederlandse grens planten schoolkinderen en vrijwilligers een lint van witte krokussen, Dat gebeurt vanuit Weert, Bocholt, Kinrooi, Maasgouw en Leudal op donderdag 25 oktober om 09.30 uur. De start is bij de Uffelse molen aan de Sniekstraat- Uffelsestraat in Haler samen met de heemkundekringen van Kinrooi, Leudal, Maasgouw en Stramproy en de Aldenborgh. Vervolgens verplaatst het hele gezelschap zich naar de reconstructie van de elektrische draad op de grens tussen Kinrooi en Leudal (op het einde van de Vlasbrei). Vervolgens zullen zij krokusbollen poten aan de reconstructie van de elektrische draad. Daarna nemen de schoolkinderen het over. In Thorn worden in samenwerking met de gemeente Kinrooi bij de grenspaal en langs de Kessenicherweg krokussen gepoot. Ook op deze locatie doorkruiste de Dodendraad het landschap.

Dijkversterking voor Buggenum
22-10-2018 19:00

Spoorbrug over de Maas bij Buggenum Na de stuurgroep-bijeenkomst begin juni 2018 is er een veldbezoek geïnitieerd door de dorpsraad en afgevaardigden van de gemeente, waaronder wethouder Robert Martens. Tijdens dit veldbezoek heeft Waterschap Limburg, op verzoek van de dorpsraad, afgesproken nog eens extra te kijken naar hun voorgestelde alternatief. Dit alternatief was het aanleggen van een dijk, zover mogelijk van Buggenum vandaan, direct langs de spoorlijn en de Maas. Omdat door deze rivierwaartse verplaatsing van de dijk het winterbed van de Maas verkleind wordt, kon Rijkswaterstaat hier niet mee instemmen. Daarop is er door de Dorpsraad gezocht naar compensatie van het verlies aan winterbed middels een alternatief voor een dorpwaartse verplaatsing van de dijk op een andere plek. Ook dit bleek niet haalbaar en dus ook niet vergunbaar door Rijkswaterstaat. Dinsdag 23 oktober wordt de commissie fysiek geïnformeerd. Dit kan ertoe leiden dat de commissie besluit om ook de raad hierover te informeren. Maandag 12 november is de volgende informatieavond voor de inwoners van Buggenum in het gemeenschapshuis De Roffert.

Man in vijver geraakt
22-10-2018 17:00

Traumahelikopter Foto: Ben Doensen Toen de gealarmeerde brandweer ter plaatse kwam, bleek hij bij kennis te zijn en kon hij door de brandweer uit de vijver worden gehaald. Hij bleek onderkoeld te zijn geraakt en is vervolgens door het ambulancepersoneel behandeld. Daarna is hij per ambulance naar ziekenhuis Maastricht gebracht. Er is een traumahelikopter ter ondersteuning van ambulancepersoneel aanwezig geweest.

Operator-maintenance in 'Roer je Mond'
22-10-2018 08:00

 In het programma van woensdag 24 oktober is dit operator-maintenance. Bel tijdens de uitzending naar de studio en stel je gratis voor aan werkgevers: 0475-497123. Aan het programma werken scholen, opleidingsinstanties en professionals mee om de leerlingen goed te informeren. Het programma wordt gepresenteerd door Huub America. Roer je Mond en Roermond on Stage supporten elkaar. De procesoperator bewaakt en controleert de processen in de fabriek en en stuurt bij waar nodig. De maintenance technician voert in de fabriek onderhouds- werkzaamheden uit. Deze kunnen vooraf gepland zijn of direct uitgevoerd worden bij geval van storing. Hij werkt hierbij nauw samen met de procesoperator. Zij overleggen wat het probleem is en bespreken de beste oplossing, zodat de procesoperator de installatie weer snel en goed kan besturen. Belangrijk is dat hij de storing analyseert en zo oplost dat deze in de toekomst niet meer voorkomt.

Open Club Roggel krijgt predicaat
21-10-2018 21:15

De Open Club Roggel Open Club Roggel is een samenwerkingsverband tussen voetbalvereniging SV Roggel, Tennisvereniging (TV) Wimbledonck, handboogverenigingen HBS Roos in Bloei en HBV Ons Genoegen, schutterijen St. Paulus en St. Petrus, carnavalsvereniging (CV) De Sjansemaekers en Kindervakantiewerk (KVW) Roggel. De uitreiking van het predicaat door Jack Opgenoord, directeur Huis voor de Sport Limburg, vond plaats op Sportpark De Mössehook in Roggel tijdens een demonstratie handboogschieten van regerend wereldkampioen Steve Wijler. Omroep ML5 was hierbij aanwezig. Een reportage is te zien op ML5-TV vanaf maandag 22 oktober.

11e G Darts Leudal Toernooi
21-10-2018 19:00

Volle concentratie Het toernooi vond plaats op zondag 21 oktober in Haelen in Trefcentrum Aldenghoor. Een reportage is te zien op ML5-TV in het programma Langs de Maas vanaf 22 oktober.

Fanfares Leveroy en Baexem op concours
20-10-2018 21:17

Fanfare Aurora Baexem De eerste was 14 oktober. Zes harmonieën en vier fanfares uit verschillende divisies verzorgen concerten en laten zich van hun beste kant zien. Ook dit jaar zijn de concoursdagen live te volgen via Blaasmuziek. Op zondag 21 oktober is het de beurt aan de fanfares St.-Blasius uit Cadier en Keer, Concordia uit Leveroy (15.50 uur), Eendracht uit Baarlo en Aurora uit Baexem (19.20 uur). Bovendien geeft Tom Linssen, winnaar van de Finale Jonge Solisten 2018, die dag een optreden.

Eindstand opbrengst afscheidsconcert Melodia
20-10-2018 21:10

Het gemengd koor  Melodia en de cheque De opbrengst komt volledig ten goede aan onderzoek naar de spierziekte Dunnevezelneuropathie (DVN). Tijdens het concert gaf patiënt-ambassadeur Rianne Heijnen een toelichting over DVN. Met dank aan het publiek en de leden van het koor, die zo ruimhartig hebben gedoneerd, kon een voorlopige eindstand worden opgemaakt van maar liefst € 640,70.