Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Op donderdag 17 november 2022 zal voor voor de 22e keer, de jaarlijkse internationale herdenking bij het Monument van Verdraagzaamheid in Haelen

17 november @ 14:00 - 17:00

Op donderdag 17 november 2022 zal voor de 22e keer, de jaarlijkse internationale herdenking bij het Monument van Verdraagzaamheid in Haelen plaatsvinden. De herdenking vindt ieder jaar plaats op de donderdag die het dichtst bij de bevrijdingsdatum van het Leudal (16 november) ligt. Het is nu 78 jaar geleden dat het Leudal werd bevrijd. 

Sinds de oprichting van het unieke Monument van Verdraagzaamheid in maart 2001 wordt de plechtigheid georganiseerd door de Stichting Herdenkingsmonument Militairen in samenwerking met de gemeente Leudal.

De Stichting wil de huidige en toekomstige generaties bewust maken van het feit dat verdraagzaamheid noodzakelijk is om de verschrikkingen van een oorlog te voorkomen en tevens in detail de geschiedenis van de tweede wereldoorlog in Midden-Limburg – en in het bijzonder de achtergronden van de gesneuvelden- onderzoeken en doorgeven.

In de loop van de jaren is deze unieke herdenking uitgegroeid tot een groots internationaal gebeuren en een van de grootste herdenkingen in Nederland. Door de coronapandemie moest de herdenking de afgelopen twee jaar zonder veteranen, hoogwaardigheidsbekleders en publiek plaatsvinden. Dit jaar kunnen we de herdenking weer zoals gebruikelijk organiseren. Er zullen enkele hoogbejaarde veteranen uit Duitsland en het Verenigd Koninkrijk te gast zijn. Daarnaast zullen diverse hoogwaardigheidsbekleders, waaronder de ambassadeurs van Tsjechië en Nieuw- Zeeland, acte de préseance geven. 

Het monument werd in maart 2001 onthuld ter nagedachtenis aan de meer dan 670 militairen afkomstig uit 11 landen – waaronder ook Duitsland en Oostenrijk – die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Midden-Limburg ten westen van de Maas om het leven kwamen. Uit historisch onderzoek is inmiddels gebleken dat er tientallen gesneuvelden méér in dit gebied om het leven zijn gekomen. Op dit moment zijn er meer dan 830 gesneuvelden geïnventariseerd.  

In de afgelopen jaren is de Stichting door intensief onderzoek in binnen- en buitenland erin geslaagd ongeveer 250 gesneuvelden een gezicht te geven. Tijdens de herdenking zullen de foto’s van deze gesneuvelden, die op metalen bordjes zijn afgedrukt, op een prominente plek in de omgeving van het monument worden geplaatst om hen, speciaal op de dag van de herdenking, een gezicht te geven.  

De zoektocht naar de achtergronden en gezichten van de gesneuvelden gaat nog steeds door. Op de website www.monumentoftolerance.com kunt u meer informatie vinden.  

Nu de veteranen uit de Tweede Wereldoorlog op enkelen na zijn overleden willen we als organiserende Stichting des temeer een brug maken naar de toekomst door jongere veteranen bij de herdenkingen te betrekken. Het motto van het monument van verdraagzaamheid heeft tenslotte betrekking op alle oorlogen!

De herdenking zal op 17 november starten om 14:00 uur en vindt plaats aan de Roggelseweg 58 te Haelen (nabij het Leudalmuseum en restaurant St. Elisabethshof).

Dit bericht delen:

Gegevens

Datum:
17 november
Tijd:
14:00 - 17:00
Scroll naar top